ווינג-צון הינה שיטת לחימה סינית במקורה, אשר פותחה על ידי אישה, נזירת שאולין, לפני כ-250 שנה, במטרה להתגונן בהצלחה מול יריב גדול וחזק יותר.
ווינג-צון היא שיטת לחימה אינטליגנטית ואפקטיבית ביותר להגנה עצמית, אשר עיקרה תכליתיות, פשטות ותנועה חסכונית.
תרגול ווינג-צון תורם מאד ליציבה, ליכולת התנועה, בונה גוף בריא, גמיש, אנרגטי וחזק.
לשיטה שלושה רבדים:
- שלב התרגול הטכני (פיזי ומנטאלי).
- יישום רעיונות (עקרונות) מהתרגול הטכני בחיי היומיום.
- היכולת להשתנות.
1. שלב התרגול הטכני:
התרגול הטכני בווינג-צון של הארגון האירופאי מורכב מאימון מסורתי ואימון מודרני.
האימון המסורתי כולל תרגול תבניות, תרגול טכניקות בסיסיות של תנועה, התחמקות ויציאה להתקפה, עבודת בסיס של ידיים ורגליים, תרגול תבניות בזוג של חוש המגע (צ'י-סאו).
האימון המודרני הינו פרי פיתוח ומחקר רב שנים של ראש השיטה באירופה, פרופ' גראנדמאסטר קית'. ר. קרנשפכט. האימון המודרני מתחיל בהתאמת השיטה והקניית הכלים להתמודדות עם מציאות ה"רחוב" המערבי (ומגבלות החוק), לדוגמה: עמידת מוצא מוסווית שמגדירה גבול בצורה ברורה ולא מאיימת, שמעניקה למשתמש יתרון משמעותי במידה והאיום מתפתח לתקיפה. התלמיד המתחיל לומד מספר מועט של רעיונות אותם יישם מול סוגי תקיפה בסיסיים ושכיחים, ייפתח ערנות ומודעות לעצמו ולסביבה, ייפתח תחושת טווח ויכולת קבלת החלטות מהירה תחת לחץ.
האימון המודרני לשלבים הגבוהים יותר נכנס לתחום של עבודה פנימית. עבודה נכונה ורבת עוצמה של כל ה"צוות" ביחד (הכוונה היא לשיתוף פעולה אידיאלי של כל חלקי הגוף – אחדות גופנית – Body unity ).
דרך עבודה פנימית ותרגול מתודיקות אימון ייחודיות יוצא התלמיד המתקדם ממסגרת התבניות והטכניקות אל חופש התנועה, האלתור וקבלת ההחלטות הספונטנית.
התרגול הפיזי הוא התנאי והבסיס להתפתחות של שאר הרבדים ובלעדיו לא תיתכן ה"דרך" (התהליך).
2. יישום רעיונות (עקרונות) מהתרגול הטכני בחיי היומיום.
הרובד השני של האימון מכוון אל שיפור איכות חייו של התלמיד/ה. אם, לדוגמה, כל הנושא של תזמון קשור להקשבה, אז להקשיב גם בבית, לא מיד לענות, לקחת שתי נשימות לפני שמתפרץ או עונה לא לעניין, לתת לדברים החשובים רגע זמן, להקשיב, לקבל, להחליט לא על פי תבנית.
דוגמה נוספת: היכולת שלנו בווינג-צון להתמודד עם כוח זה, בין היתר, לתת דרך, לוותר, לא להתנגד ("תקבל ותעבוד עם מה שבא.." עקרון-על בווינג-צון). אם ניקח את הרעיון לתרגול בבית, נענה בצורה שקולה ולא נגיב מיד רגשית וניצור ריב או התנגשות חזיתית מיותרת, אולי לא נענה כלל ורק נבקש סליחה (כי בהרבה מהמקרים ההערה נכונה וצודקת – רק לא נעימה). לא נשלול מיד (תבניות תגובה) רעיון טוב ליציאה ספונטנית או פעילות כלשהי ונבקש שנייה לחשוב על הדבר. נפתח גמישות והתחשבות באחרים ולא נדחוף הצידה את רצונותיהם, רק כי הם מתנגשים ברצונות החזקים שלי.
דוגמה נוספת ניקח מעיקרון הקרב הראשון, שאומר "אם הדרך פנויה, לך קדימה". הכוונה כאן היא שתהיה אתה המנהיג ותיזום, תוביל אתה את המהלכים, לא הם אותך.., אם בקרב או אם בחייך האישיים.
לוחם/ת ווינג-צון מפתח משמעת עצמית, להתאמן כל יום, ובכל מצב רוח! ההתחייבות להתפתחות האישית שלו/ה והאופי החזק שלא מוותר כי קשה (או נדרשת סבלנות) יכולים להשפיע על כל תחום בחיים האישיים ועל מערכות היחסים בבית בעבודה או בכלל.
3. היכולת להשתנות.
לוחם ווינג-צון לומד להשתנות (עובד אצלו) ולאו דווקא לשנות (את האחר או את המצב).
ברובד השלישי, המיוחס ל"מאסטר", מדובר על היכולת להשתנות. אם זה בקרב ההשתנות תהיה עפ"י ההשתנות של התוקף – כלומר התאמה אידיאלית למצב העכשווי המשתנה, שלא תאפשר ליריב לקחת את ההובלה הטקטית ולעלות ליתרון – גמישות טכנית ומנטאלית.
אם מדובר על החיים, כאן הכוונה ליכולת להשתנות כאדם, כאן מכוון/נת המתרגל/ת להיעשות אדם טוב יותר ומודע הרבה יותר. אדם המסוגל להבחין בתכונה שלילית או התנהגות פסולה – אצלו, לא אצל האחר..!
אדם יכול לשנות הרגל או להשתחרר מהתמכרות או התנהגות לא מקדמת רק אם ירצה בכך מאד ויתמיד. אימון ברמה הגבוהה של ווינג-צון מעניק את הכלים להתמודדות מאתגרת ועמוקה זו.